Stanisława Kijewska (ur. 1940, Maćkowa Ruda) – jej ojciec zginął w Tartaczysku w 1944 roku zastrzelony podczas uroczystości rodzinnej przez Niemców. Po przyjeździe do Augustowa pani Stanisława pracowała jako szefowa kuchni w restauracji Albatros.
[00:00:10] Boh. ur. w 1940 r. w Maćkowej Rudzie. Rodzice mieszkali na wsi. Ojciec Kazimierz zginął w 1944 r. podczas niemieckiej obławy na partyzantów w Tartaczysku, zastrzelony przypadkowo. [+]
[00:01:30] Boh. nie pamięta ojca. Rodzeństwo: Zofia (o 8 lat starsza) i Jan (o 5 lat starszy). Matka Władysława i jej niełatwe życie samotnej matki – zmarła w wieku 65 lat.
[00:02:55] Z okresu wojny boh. najbardziej zapamiętała głód. W Krasnopolu zgromadzono rodziny i tam na zmianę matki gotowały, a dzieci ciągle czekały na jedzenie. Brat boh. dostawał od Niemców cukier w kostkach, bo „byli źli i dobrzy” Niemcy.
[00:04:00] Boh. ukończyła szkołę i przez kolejne 10 lat pracowała w restauracji w Gołdapi. W 1967 r. została służbowo przeniesiona do nowopowstałej restauracji „Albatros” w Augustowie, gdzie była szefową kuchni. Pracowała tam do emerytury i kilka lat była w radzie nadzorczej a dziś jest członkiem spółdzielni.
[00:05:00] Boh. miała 27 lat, kiedy przyjechała do Augustowa. Zakład pracy zapewnił jej mieszkanie na ul. 3 Maja na piętrze wynajętego domu. Za domami rozciągało się pole. Idąc do pracy, boh. mijała Dom Turka. O obławie augustowskiej nie mówiło się w tamtych czasach.
[00:07:00] Początki pracy w „Albatrosie” i budowanie relacji z personelem. Ponieważ „Albatros” był jedyną restauracją w mieście, w nim odbywało się całe życie kulturalne miasta, organizowano przyjęcia, bale sylwestrowe. W sezonie przyjeżdżało dużo ludzi, codziennie były dancingi. Otwierana od 12 restauracja była oblegana.
[00:10:10] Restauracja miała niezabudowany taras, który latem był cały zajęty. Zapewniała catering podczas zdjęć do serialu „Czarne chmury”. „Albatros” słynął z dobrej kuchni i orkiestry na żywo, która była zatrudniona na etat.
[00:12:00] System doboru dań w karcie w restauracji. W okresie, kiedy boh. rozpoczęła pracę w „Albatrosie”, była tam gastronomiczna książka kucharska z gotowymi recepturami. PIH [Państwowa Inspekcja Handlowa] bardzo kontrolował lokale i składy potraw. Zakładano karty kalkulacyjne, gdzie były receptury dań i na ich podstawie PIH pobierał próby. Ściśle przestrzegało się receptur i ich zgodności z książką. Potrawy „obowiązkowe” w restauracji. [+]
[00:13:50] Podczas kryzysu gospodarczego i reglamentacji mięsa restauracja przygotowywała dania bezmięsne. Wtedy była możliwość opracowania własnej receptury spoza książki. Również konkursy wojewódzkie umożliwiały samodzielnie opracowane dania. Niektóre z nich boh. wygrała. Danie „smaczek drobiowy” i potrawy z ziemniaków „farszynki”.
[00:15:30] „Albatros” brał udział w konkursach, stworzyli „leśnego zawijańca”, na którego restauracja ma wyłączność. Dawniejsze obostrzenia i kontrole uniemożliwiały swobodę w kreowaniu własnych receptur. Sanepid kontrolował czystość, a PIH, czy w kawie jest tyle kawy, ile podaje receptura. Pobierano próbki podanej w lokalu kawy i jej stężenie badano w laboratorium. [+]
[00:17:50] Klientela w „Albatrosie” zależała od pory roku i dnia. W sezonie letnim było najwięcej ludzi. Klienci zamawiali piosenki u orkiestry. Historia przekazania przepisu na „lina w śmietanie” zagranicznym klientom i prezent dla boh. w postaci bukietu róż. Jako szefowa kuchni boh. zazwyczaj nie miała częstego kontaktu z konsumentami.
[00:21:10] Neon „Albatros” był w spółdzielni od początku. Restauracja ma dobrą opinię. Utwór „Siedem dziewcząt z Albatrosa” boh. usłyszała pierwszy raz w Augustowie. W 1974 r. była z wizytą u rodziny w Montrealu i w restauracji usłyszała tę piosenkę graną na żywo przez orkiestrę. Okazało się, że jeden z muzyków jest z Polski i pracował w „Albatrosie”. [+]
[00:24:20] W „Albatrosie” nie było „rozrób”. Bale przebierańców były udane, a ludzie starali się mieć ciekawe przebrania. Po wydaniu jedzenia boh. często dołączała do zabawy. Konkursy i zabawy na balach.
[00:26:20] Historia motywów albatrosów i zmiany w wystroju restauracji. Dawniej w lokalu nie było ochroniarzy. W sytuacjach wymagających interwencji ich rolę pełnili szatniarze. Boh. pracowała też w „Albatrosie” jako technolog żywności. Udział notabli w spotkaniach organizowanych w „Albatrosie”. Obsługa przyjęć na statku i tych we współpracy WDW [Wojskowy Dom Wypoczynkowy]. Przygotowanie przez boh. przyjęć w komitecie.
more...
less
The library of the Pilecki Institute
ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa
Monday to Friday, 9:00 - 15:00
(+48) 22 182 24 75
The library of the Berlin branch of the Pilecki Institute
Pariser Platz 4a, 00-123 Berlin
Pon. - Pt. 10:30 - 17:30
(+49) 30 275 78 955
This page uses 'cookies'. More information
Ever since it was established, the Witold Pilecki Institute of Solidarity and Valor has been collecting and sharing documents that present the multiple historical facets of the last century. Many of them were previously split up, lost, or forgotten. Some were held in archives on other continents. To facilitate research, we have created an innovative digital archive that enables easy access to the source material. We are striving to gather as many archives as possible in one place. As a result, it takes little more than a few clicks to learn about the history of Poland and its citizens in the 20th century.
The Institute’s website contains a description of the collections available in the reading room as well as the necessary information to plan a visit. The documents themselves are only available in the Institute’s reading room, a public space where material is available free of charge to researchers and anyone interested in the topics collected there. The reading room also offers a friendly environment for quiet work.
The materials are obtained from institutions, public archives, both domestic and international social organizations, as well as from private individuals. The collections are constantly being expanded. A full-text search engine that searches both the content of the documents and their metadata allows the user to reach the desired source with ease. Another way to navigate the accumulated resources is to search according to the archival institutions from which they originate and which contain hierarchically arranged fonds and files.
Most of the archival materials are in open access on computers in the reading room. Some of our collections, e.g. from the Bundesarchiv, are subject to the restrictions on availability resulting from agreements between the Institute and the institutions which transfer them. An appropriate declaration must be signed upon arrival at the reading room in order to gain immediate access to these documents.
Before your visit, we recommend familiarizing yourself with the scope and structure of our archival, library and audio-visual resources, as well as with the regulations for visiting and using the collections.
All those wishing to access our collections are invited to the Pilecki Institute at ul. Stawki 2 in Warsaw. The reading room is open from 9–15, Monday to Friday. An appointment must be made in advance by emailing czytelnia@instytutpileckiego.pl or calling (+48) 22 182 24 75.
Please read the privacy policy. Using the website is a declaration of an acceptance of its terms.